Monday, November 01, 2010

CUCUR BADAK YG GAJAH!!

Besar sungguh!!! kena tukar nama dah...jadi cucur gajah!! ni bibik untie yang buat..1st time kot..tu jadi besar gituh kot! makan 2biji pon dah kenyang . jom belajar cara-cara memasak cucur badak.


Bahan-bahannya: 
1. Ubi keledek (****bahan paling penting) 
2. Tepung gandum 


INTINYA: 3. Lada Burung @ chili bird pon boleh...hehehehe
4. Bawang Merah
5. Serai 
6. Jintan manis 
7. Kelapa muda 
8. Udang kering 

Cara membuatnya pula: 
1. Rebus ubi keledek sehingga lembut/empuk 
2. Bila dah sejuk sikit, lenyekkan ubi tersebut dan masukan sedikit tepung gandum (sikit saja okay jangan banyak nanti keras) 


Cara nak membuat inti: 
 Mesin lada burung, serai,bawang besar dan jintan manis. Letaklah garam dan gula secukup rasa! Then tumiskan ke dalam periuk bersama kelapa muda dan udang tersebut. JANGAN letak minyak okeh! Tumis sehingga kering then biarkan sejuk, letakkan ke dalam adunan tadi. 
Bila dah siap uli pastikan tak besar macam gajah hutan yek!, lepas tuh goreng la jangan sampai hangit sebab takut jadi badak sumbu. 

1 comment:

efa said...

huhu...cucuk badak gajah nmanya tu...waa...cm sedap nk trai la :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...