Monday, January 24, 2011

OHH...Punca Jerawat disebabkan Makan !Kalau tak jaga makan, tak jaga tidur..jerawat mudah melekat. Cikgetah nih muka jenis jerawat suka sgt hinggap..tak sah kalau tak singgah..acara wajib ! Meh kita kenali punca jerawat tumbuh..

DAHI
Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih.Stress Kumpulan ini biasanya panas baran Nasihat : Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak

HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

ohh..jadi tulah masalahnya..panas baran  pon boleh sebabkan jerawat...cuba bersabar la lepas nih...Ehh apa kata cuba amalkan jus tomato !


TOMATO
 Nama sainsnya adalah Iycopersicon esculentum.Merupakan sayur yang digemari oleh orang ramai dan boleh dimakan secara mentah atau dimasak.Berasal dari kelurga Solanaceae, kaya dengan zat besi, serat serta vitamin A dan C dimana diperlukan untuk mengekalkan kecergasan badan.Ia juga baik untuk melicinkan kulit dan merupakan salah satu bahan awet yang penting .

3 comments:

Jasmin Ibrahim said...

uih....takut nya bila tau...betoi ka?????

Puan Besar Shag Yahaya said...

Kena mintak kat Cik Tom lah bekalan tomato dengan banyak! Kiki. Alamak. Kena mula pantang ayam, seafood, ikan keli/pari balik lah =.='

Cik Liyana said...

@jasmin: yalah kot..mungkin...huhu

@shaq: a'ah..jom serbu ciktom dapat bekalan anda sekarang ! peeepppsss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...