Bahan-bahan:
Inti ::
- kobis purple (dihiris halus)
- sengkuang (parut)
- daging ayam (cincang)
- Lobak merah (parut)
- bawang putih (tumbuk)
- lada merah (cincang)
- capsicum kuning (cincang)
Jangan lupa :
- kulit popia
- bancuhan tepung @ air (sebagai gam)
- perasa (garam, serbuk lada hitam/putih)
Cara-cara membuat inti:
- Tumiskan bawang putih hingga naik bau, dan masukkan isi ayam yang telah dicincang tadi. Goreng hingga ayam masak.
- Kemudian, boleh la masukkan sayur-sayuran, dimulakan dengan kobis, lobak merah, sengkuang dan lada merah dan capsicum.
- Goreng bahan-bahan tadi hingga masak. Perasakan dengan garam dan serbuk lada putih/hitam.
Okey, bila dah masak inti sejukkkan beberapa minit sebelum kita guna untuk digulung. Cara gulung senang sangat, nak ajak budak kecik join gulung pon boleh.
No comments:
Post a Comment