Monday, November 08, 2010

Dapur Getah : Apam Gula Hangus!

Meh sini nak ajar kuih simple dan sekejap jek nak sediakan..sesuai untuk minum petang atau pon sarapan pagi. Hop mana ada gewe tuh boleh lah buat untuk gewe..tambat hati mertua..hati ibu bapa..ikat perut suami ke...tapi jangan ikat ketat-ketat sangat nanti sakit plop..hehehhe

Bahannya sangat senang..

3 cawan tepung gandum
1 sudu besar soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji telur
1 tin susu cair

**2 cawan gula
**2 cawan air       **yang dua bahan ni masak atas dapur..biar jadi gula hangus tapi jangan hitam sangat nanti  
                                pahit!

Cara masak..

Pukul telur dengan gula sampai kembang. Tak guna mesin pon takpe..guna cara tradisi jek.
kemudian masukkan susu cair dan gula hangus yang kita masak tadi..kacau sebati.
Bolehlah masukkan tepung dan soda bikarbonat tadi..sikit demi sedikit sambil kacau-kacau. kacau sampai adunan takberketul. Masukkan adunan tadi dalam bekas kecik-kecik (biar yang tahan panas sebab nak kukus).

kukus selama 30minit..(kadang-kadang tak sampai pon bergantung atas bekas.)

Nota Getah : Gambar dah amik tapi..huhuhuu kabel usb taktahu letak kat mana...sedihnyaa,,,, tapi macam ni lah..

gambar pinjam dengan mama

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...